Hans Kristian Ziegler og Mandal Kunstforening

For Hans Kr. Ziegler var kunstformidling ikke bare en jobb, selv om det i mange år var hans yrke. Det var et kall. I alleår, fra han i 1939 tok initiativet til dannelsen av Mandal Kunstforening og til han 50 år senere hadde hovedansvaret for jubileumskatalogen, var hans entusiasme like stor. Helt blottet for smålighet og misunnelse som han var, var hans spontane glede stor når han fant gode ting i sine kollegaers arbeider. En bedre medarbeider kan en kunstforening ikke få.

Sammen med sin venn og kollega Alf M. Kjær, begge æresmedlemmer av foreningen, hadde han en hånd med i arbeidet ved de fleste arrangementer i all den tid han ikke var på reisefot. Ingen jobb var for liten og ingen for stor – det var alltid et ja å hente når Hans ble bedt om assistanse.

Hans gikk aldri krokveier. Stridbar var han i diskusjoner – la aldri skjul på sine meninger, man visste hvor man hadde ham. Ordene som står på Kielland-statuen i Stavanger kan passe på ham: «De som kjente ham, elsket ham. De som ikke elsket ham, kjente ham ikke.»

Kunstneren, kunstformidleren og vennen Hans Kristian Ziegler er dypt savnet i Mandal Kunstforening.

Roald Larsen

Fra katalogen ved Mandal Kunstforenings minneutstilling for Hans Kristian Ziegler